Der er skrevet en masse bøger der hjælper med hvordan man bliver dygtigere på sit instrument. Vi har skrevet en metode-bog om hvordan man bliver bedre til at spille sammen.

Køb ‘Sammenspil og improvisation med Soundpainting’ som

Hardcopy via ewh

E-bog via riidr

E-bog via iBooks

(Købes e-bogen via riidr kræver det internetadgang for kunne afspille bogens video-materiale. Købes e-bogen via iBooks er materialet indlejret og internetadgang er ikke nødvendig for at afspilles bogens materiale)

Soundpainting som undervisningsmetode

Som musikundervisere er vi vant til at kommunikere verbalt om musikken efter den er slut – med Soundpainting kan vi kommunikere mens vi spiller, og det mener vi giver nogle andre måder at udvikle eleverne. Bogens omdrejningspunkt er det musikalske tegnsprog Soundpainting og hvordan vi kan bruge det som metode i sammenspilsundervisningen. Soundpainting kan dels bruges til at skabe musik med et helt orkester og dels som en kodificering af kommunikationen mellem dirigent og ensemble, så man som dirigent kan udtrykke sig 100% specifikt om musikken (fx fælles puls, toneart, formstykker, klang etc).

I bogen behandler vi spørgsmål som:

  • 1. Hvordan træner man sammenspillet?
  • 2. Kan man lave øvelser med sit sammenspilshold ligesom man spiller etuder til soloundervisning?
  • 3. Hvordan kommunikerer man med sit orkester mens musikken er i gang?
  • 4. Hvad vil det sige at spille sammen?

Bogen er delt i 3 hovedafsnit:

1. Indføring i og definition af begrebet sammenspil
2. “Troubleshooting” guide med øvelser til hvordan du forbedre forskellige aspekter af sammenspillet
3. Indføring i Soundpaintings syntaks

Afsnit 2 og 3 er illustreret med en række videoeksempler, der kan tilgås fra bogen via links eller QR-koder. I E-versioneringerne er der yderligere undervisningsmateriale og videoer som tilgås enten via links eller indlejringer direkte i bogens tekst.

Hvem er bogen til for?

Bogen henvender sig til alle musikundervisere – fra indskolingen til konservatorieniveau – med idéer til udvikling af sammenspillet uanset genre, ensembletype og niveau. Derfor kan bogen bruges af både korlederen og gymnasielæreren, og til både strygerorkestret, bigbandet og børneensemblet.

Bogen “Sammenspil og improvisation med Soundpainting” er udgivet i 2013 på Edition Wilhelm Hansen og er støttet af Statens Kunstråd og Dansk Kapelmesterforening.